top of page
Zoeken

Dermatillomanie

Wikipedia zegt: "stoornis in de impulscontrole. Bij deze stoornis staat drang centraal, wat betekent dat er een bepaald genoegen aan de handeling wordt beleefd. Mensen met dermatillomanie krabben en pulken tot bloedens toe aan wondjes, moedervlekken, puistjes en andere oneffenheden aan de huid."


Ik ben nu 37 jaar en al zo lang als ik me kan herinneren, trek ik mijn nagels en vingers kapot. In stresssituaties nog meer dan anders, maar ook bij meer rustige periodes, heb ik steeds wel één of andere vinger die open ligt. Ook op mijn nagels bijt ik al van kindsaf.


Vaak verschillende dingen geprobeerd om hiermee te kunnen stoppen maar tot heden nog geen geslaagd resultaat. Al moet ik wel zeggen dat ik dit echt opvallend minder doe als ik gelnagels heb. Echter houdt het kostenplaatje me daar tegen. Ik kan ze zelf zetten ook want ik heb nog alles in huis van het salon destijds maar dat is nog niet de helft zo ontspannend als wanneer je het laat doen. Dan voelt het meer als MOETEN dan als willen.


Onlangs zat ik in de zetel en was ik mezelf aan het afvragen waarom ik toch elke keer weer eindig met zulke kapotte vingers.

Ik scrolde even door dokter Google en kwam eerst uit bij automutilatie (zelfverminking). Als ik dat opzocht in de Dikke Van Dale, merkte ik toch nog een heus verschil in de omschrijving dus ik kon dit al uitsluiten.


Mijn verdere zoektocht kwam uit bij dermatillomanie. Het klopte. Ik snap het. Ik zie de gelijkenis.

Dat is het.

Al snap ik niet goed wat daar aan te beleven valt als 'genoegen'.

Het stressniveau waarin ik vertoef, is vaak (meestal) wel te lezen aan mijn vingers. Dus ik ga er wel van uit dat het ook een soort dwangneurose is of zo.


Ik heb besloten dat ik wil achterhalen waarom ik dit doe, wat mijn 'genoegen' hierbij is en vooral hoe ik het verdorie kan afleren!!!


Ik wil niet meer die vrouw zijn die constant met haar handen aan haar mond zit, niet de moeder die zegt tegen haar kinderen: blijf met je vingers uit je mond; terwijl ik het zelf doe, niet de echtgenote die zich schaamt als ze een glas bubbels van de plateau moet nemen als ze samen met haar man naar een feestje gaat.


Er zijn verschillende zaken gaande, waardoor ik besef dat ik momenteel in een constante stresssituatie zit, en toch wil ik hiervan af, niet morgen, NU!



Herkent iemand dit? Heeft iemand dit al afgeleerd? Zo ja, hoe dan? Alle tips zijn welkom maar kom alstublieft niet af met van die nagellak of zo, want echt I've tried it ALLLLLL...

Recente blogposts

Alles weergeven

Grip

Ochtendstond

bottom of page